tisdag 11 januari 2011

Granskott

Enligt bondepraktikan skall man äta färska granskott mot vårtrötthet. Förr i tiden var granskotten den första chansen att få ett rejält tillskott av vitaminer efter en lång vitaminfattig vinter. 
 

Granskotten handplockas [glöm inte att fråga markägaren först] tidigt på våren när de fortfarande är ljusgröna och mjuka, de är rika på mineraler och vitaminer, speciellt C-vitamin.


Gammelskogens syltade granskott
· 1 liter granskott
· 1 liter vatten
· 1 dl vitvinsvinäger
· 500 gram socker
· ½ dl rosépeppar
Plocka granskotten när de är späda, ljusgröna 
och 2–3 cm långa.
Blanda lagen.
Lägg i granskotten och sjud försiktigt (inte koka!)
cirka 10 minuter.
Lägg granskotten i glasburkar.
Servera till kött eller fisk, eller som tillbehör till
smörgåsen!
Hållbarhet: minst 3 månader i kylskåp.
Recept: Eva Kullenberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar