I dag såg jag sommarens första kantareller i skogen.
Sverige har ingen lång tradition när det gäller svampplockning, men kantarellen har varit en känd matsvamp ganska länge. Mykologins "fader" Elias Fries (1794-1878) påpekade tidigt att kantarellen var en av de få svampar som folk runt om i landet ansåg ätliga.
Det finns ca 70 arter kantareller beskrivna över hela världen, ingen är betraktad som giftig men det kulinariska värdet varierar. Kantareller är mykorrhizasvampar, det innebär att de behöver samarbeta med gröna växter (träd) för att bilda fruktkroppar.
I Sverige har vi minst sex arter kantareller, av dem är följande ätliga och goda:
Blek kantarell - Cantharellus pallens
Kantarell - Cantharellus cibarius
Rödgul trumpetsvamp - Cantharellus lutescens
Trattkantarell - Cantharellus tubaeformis
Text från Svampguiden
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar